U heeft 0% van deze enquête ingevuld
Waarschuwing: JavaScript is uitgeschakeld in uw browser. Hierdoor kunt u mogelijk niet alle vragen in deze enquête beantwoorden. Controleer de instellingen van uw browser.
Werkveldbevraging - ESF-project 'Leerloopbanen van de toekomst'

De voorbije jaren werden er zowel op Vlaams (Pact 2020) als op Europees niveau (EU2020) streefdoelen gesteld over het verlagen van het aantal vroegtijdige schoolverlaters. De Vlaamse overheid ontwikkelde daartoe de conceptnota “samen tegen schooluitval” en “Duaal Leren (bis)”.

 

De overgang van school naar werk blijft voor heel wat jongeren in Vlaanderen een moeilijk overbrugbare kloof. Het is hierbij van belang de jongeren aan te moedigen om de eigen (leer)loopbaan actief vast te pakken. De leerkracht en de begeleider van het werkplekleren kunnen de leerling hierin versterken.

Het is dan ook in dit kader dat het project “Leerloopbanen van de toekomst” actief wil bijdragen tot:

  • het verminderen van het vroegtijdige schoolverlaten;
  • de warme overdracht tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt;
  • het beter laten matchen van de bestaande initiatieven van de verschillende betrokkenen in dit verband;
  • het ondersteunen van leraren en begeleiders op de werkplek in het stimuleren van het loopbaandenken bij jongeren.

 

We richten ons met dit project prioritair op een aantal “kwetsbare” groepen, namelijk het BUSO en de leerlingen die binnen het reguliere onderwijs zitten als gevolg van de uitvoering van het M decreet, het DBSO en de Leertijd enerzijds en anderzijds ook rechtstreeks op potentiële afhakers. Daarnaast behoren de leerkrachten, keuzebegeleiders, schoolbesturen ook tot onze doelgroep. Actoren die actief zijn in het voorkomen en remediëren van vroegtijdig schoolverlaten en ongekwalificeerde uitstroom worden ook betrokken.

 

Het project “Leerloopbaan van de toekomst” zit onder promotorschap van de Provincie Limburg, met samenwerkende partners GTB, VDAB, PXL, UCLL. Daarnaast worden actoren uit onderwijs, arbeidsmarkt, welzijn, jeugd mee betrokken. Het project geniet de financiële steun van het Europees Sociaal Fonds.

Limburg treedt op als pilootregio en we beogen vandaaruit de betrokkenheid van andere Vlaamse provincies en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

 

Heb je vragen, wens je meer te weten te komen over dit project, neem dan contact op met:

Kim Panesi (Provincie Limburg, Steunpunt Onderwijs), 011/305823, kim.panesi@limburg.be

 

Het invullen van deze enquête neemt maximaal 10 minuten in beslag.

 

Er zijn 24 vragen in deze enquête.